Skrevet af: Ulla Skovsbøl, Arter
Arter har fået yderligere i alt 12,5 mio. kr. fra Aage V. Jensen Naturfond og 15. Juni Fonden. Midlerne skal gøre Arters app og Arter.dk endnu mere brugervenlige.
En sjælden edderkop eller en helt almindelig musvit, et mos, der er nyt for Danmark eller et rådyr i rosenbedet – de kan alle sammen artsbestemmes og med få klik uploades til den nationale artsdatabase Arter via Arters app. Citizen science-projektet Arter er på kort tid blevet en stor succes blandt både forskere og naturinteresserede amatører.
Nu bevilliger AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden henholdsvis 7,5 og 5 millioner kroner til at udvikle og forbedre Arters app og hjemmeside yderligere.
De to fonde har været med fra Arters lancering i 2021 og fortsætter med denne bevilling deres engagement i yderligere en udviklingsperiode. Driften og den praktiske udvikling af Arter varetages i et samarbejde mellem Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Statens Naturhistoriske Museum.
”Både i Danmark og på globalt plan står vi over for en alvorlig biodiversitetskrise. For at løse den, er vi nødt til at have så solid viden om arternes udbredelse som overhovedet muligt, og her kan den nationale artsportal, Arter, spille en vigtig rolle. Derfor er de to fondes tilsagn om at bidrage til videreudviklingen helt afgørende for Arter,” siger Katrine Nissen vicedirektør i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
”Støtten fra fondene gør det muligt for os at skabe endnu bedre rammer for alle aktører på naturområdet, som vil være med til at indsamle og dele viden om biodiversiteten i Danmark. Det har stor betydning for både borgere, forskere og professionelle naturforvaltere i stat og kommune,” påpeger hun.
Frivillige i nøglerolle
En del af den nye bevilling skal bruges til at skabe bedre muligheder for at involvere frivillige artseksperter i at validering af de mange tusinde artsfund. Desuden skal der udvikles nudging, som hjælper brugerne med at indberette detaljerede informationer om deres fund korrekt. Og netop de frivilliges indsats er helt afgørende for Arter, understreger Anders Tøttrup, forskningschef ved Statens Naturhistoriske Museum.
”Vi kan i høj grad takke de mange engagerede frivillige for Arters succes. Uden deres store engagement og mange gratis interessetimer ville det ikke været muligt at sikre den høje kvalitet, databasen har i dag,” siger han.
Ud over en forstærket indsats i forhold til de frivillige, vil brugerne også få glæde af at Artsbogen, med beskrivelser af de enkelte arter, skal videreudvikles og løftes til et højere niveau.
Bidrager til ny viden om biodiversitet
Ambitionen bag Arter er overordnet at samle al viden om alle arter i Danmark på ét sted og at stille data gratis til rådighed både for forskere, myndigheder og amatører. De nye fondsbevillinger skal gøre Arter mere brugervenlig og anvendelig for både almindelige brugere, forskere og naturforvaltere til gavn for naturen, og det er vigtigt for de to fonde.
”15. Juni Fonden har biodiversitet og naturkvalitet som centrale fokusområder, og her spiller Arter en afgørende rolle i at styrke og udbrede viden på området. Biodiversiteten i Danmark er under pres, og der er et stort behov for data om dens status og udvikling. Arter er derfor en vigtig platform, både som videnskilde og som samlingspunkt for naturinteresserede. Vi glæder os over fortsat at kunne støtte portalen,” udtaler Henriette Christiansen, adm. direktør 15. Juni Fonden.”
En lignende melding kommer fra AAGE V. JENSEN NATURFOND:
”For AAGE V. JENSEN NATURFOND er Arter et projekt i tiden, hvor målet er fokus på Danmarks biodiversitet samlet i en national portal for alle. Med centrale aktører som Danmarks Miljøportal, alle myndigheder, forskningsinstitutioner og naturhistoriske museer, konsulentvirksomheder, alle danske grønne organisationer og ikke mindst af alle danskere. Med vores donation sikrer vi en aktiv, levende, brugervenlig og ikke mindst gratis portal for alle,” udtaler fondens administrerende direktør Hanne Haack Larsen.
Antallet af brugere af Arter er i dag ca. 36.000, og databasen indeholder mere end 55 millioner danske arts-fund. En del af fundene stammer fra forskellige forskningsprojekter og fra andre databaser, som Arter er synkroniseret med. De individuelle brugere tegner sig dog tilsammen for næsten en million fund, som løbende kvalitetssikres af Arters frivillige eksperter.
Deltag i fællesskabet og følg med i fundene på Arter
Om Arter - maj 2025