Skrevet d.: 14. juli 2021

Edderkoppen, der giver gaver

Skrevet af:

Det er jo en kendt sag, at sex mellem edderkopper kan være en farlig affære, især for hannerne. En edderkoppehun har nogle gange forfærdeligt svært ved at skelne imellem en lysten han og et bytte, og så kan det ske, at hannen bliver byttet.

Det problem har forskellige arter af edderkopper løst på meget forskellig vis, nogle vikler simpelthen hunnen ind i spind, så hun ikke kan gøre noget, nogle bruger indviklede bankesignaler på hendes net for at indikere, at han er en han og ikke en flue. Andre hanner er så små, at de kan ”snige” sig til en parring, næsten uden at hunnen opdager det, men almindelig rovedderkop har altså valgt at ”give gaver”, for så, imens hunnen er optaget af den saftige flue, der er inde i pakken, at parre sig med hende.

Men intet er sikkert, og nogle gange spiser hun både ham og gaven. Han kan dog også være en snyder og kan finde på at pakke en allerede udsuget og tør flue ind og bruge den som gave eller hugge gaven fra hende igen, når han er færdig. Hun kan nu også finde på at snyde ham og snuppe pakken uden at lade ham ”komme til”.

Men oftest går alting, som det skal, og hunnen bliver parret, hun er en overraskende god ”mor” og våger over først ægspindet og siden over de små edderkoppeunger, der lever den første tid i et ”vuggestuenet”.
Man kan finde almindelig rovedderkop i hele landet, og den relativt store edderkop er let at kende på den lyse ”midterskildning” på forkroppen.

Se fund af almindelig rovedderkop her