Skrevet d.: 22. april 2025

Golfspillerne vil bioblitze med Arters app

Skrevet af: Ulla Skovsbøl, Arter

Dansk Golf Union slår et slag for biodiversiteten på golfbanerne i 2025. Udrustet med telefoner og Arters app vil medlemmer fra 15-20 golfklubber landet over bioblitze sig til nye viden om arterne på banen.

En køllesværmer på golfbanen kunne måske godt være en spiller med en særlig lidenskab for golfudstyr, men med Arters app på telefonen vil spillerne rundt om i de danske golfklubber kunne konstatere, at det også kan være rødplettet sommerfugl med kølleformede følehorn. 

Tre danske golfklubber har allerede afprøvet appen ved bioblitzer sidste år på opfordring af Dansk Golf Union, DGU. Det gik så godt, at DGU nu lancerer en landsdækkende kampagne for at få medlemsklubber over hele landet til at arrangere bioblitzer på golfbanerne i løbet af foråret og sommeren. 19 klubber har allerede meldt sig som interesserede.

Biodiversitet mellem hullerne

Dansk Golf Union håber, at bioblitzerne vil åbne medlemmernes øjne for, at de er omgivet af natur og en mangfoldighed af arter, når de færdes på golfklubbens arealer. Desuden kan det være med til at give golfsporten et bedre omdømme, mener Thomas Jepsen, som er banekonsulent i Dansk Golf Union.

”Vi vil gerne gøre op med forestillingen om, at golfbanerne bare er græsørkner uden nogen form for diversitet,” forklarer han. Han erkender, at selve greenen ganske vist ikke har meget at byde på for en artsnørd, men der er meget andet end græs på klubbernes arealer.

”Biodiversiteten findes mellem golfhullerne! Hvis en golfklub råder over 70 hektar, er halvdelen veltrimmet græs, men resten – de 35 hektar - er typisk mere eller mindre vild natur, og det vil vi gerne åbne både spillernes og omverdenens øjne for,” siger Thomas Jepsen.   

Den halvdel af en golfklubs areal, som ikke er golfbaner, kan være småskov, krat, eng, små søer eller græsarealer som får lov til at passe sig selv. Dansk Golf Union opfordrer klubberne til at styrke biodiversiteten på disse arealer. Det kan være ved at lade gammelt ved ligge eller lade græsset gro frit på arealer uden om banerne og eventuelt ved at sætte fuglekasser op.

Bedre biodiversitet på banen

Der er ifølge Thomas Jepsen mange positive effekter ved at holde bioblitz i golfklubberne. Det kan styrke fællesskabet i klubben og er desuden en god anledning til at arbejde sammen med andre foreninger, skoler og institutioner i lokalområdet.

”Vi sælger det som en sjov social aktivitet, men det giver også medlemmerne naturdannelse, og motiverer klubberne for at forbedre naturindholdet på deres arealer. Det er ikke bare godt for biodiversiteten, det forhøjer også oplevelse af at færdes på banerne,” siger han.

Gennem bioblitzen får golfspillerne et nyt blik på naturen og den artsrigdom, der omgiver dem, og den kan være stor. I Hornbæk Golfklub fandt deltagerne ved en bioblitz i 2022 for eksempel omkring 650 forskellige arter i løbet af de 12 timer, arrangementet varede.

Appen fungerede for spillerne

Før forsøget med Arters app i 2024 var der i golfunionen en vis usikkerhed: Hvordan ville klubbens medlemmer tage imod en ny digital løsning til bioblitzen? Ville teknikken være en barriere? Men erfaringerne viste hurtigt, at bekymringen var unødvendig.

”Deltagerne i de tre klubber, hvor vi testede appen, var ovenud begejstrede. Den blev taget godt imod – også af dem, der måske ikke bruger apps til daglig. Flere fortalte, at det både var nemt og sjovt at bruge appen,” fortæller han.

Og så appellerer en bioblitz også til det sports- og konkurrencegen, som golfspillerne uanset deres niveau også har. Her er det, der tæller, bare ikke at vinde den mest prestigefulde golfpokal, men at finde det største antal rødlistede arter.

Se Dansk Golf Unions temaside om Bioblitz: Sammen kortlægger i naturen på golfbanen