Skrevet d.: 31. januar 2024

Månedens art: Gråsæl

Skrevet af: Arter

MÅNEDENS ART for februar er trods sin rang som Danmarks største rovdyr noget så bedårende at se på – gråsælen (Halichoerus grypus).

I vinterens sidste måned starter yngletiden for gråsælerne i Østersøen. Inden parringen finder sted, danner hannerne harem bestående af op til 10 hunner og en enkelt han. Hannen vil forsvare sit harem mod rivaliserende hanner, hvilket ofte indebærer blodige kampe. Gråsæler er drægtige i hele 12 måneder, inden de føder en enkelt unge. Efter parringen begynder fosterudviklingen først efter fire måneder, og efter yderligere otte måneder fødes ungerne i februar-marts. Den sene fosterudvikling sikrer, at ungerne bliver født i det spæde forår hvor mængden af føde og vejrforholdene er gunstige for gråsælerne. Derudover giver de fire måneder morens krop tid til at restituere, inden fosterudviklingen af hendes næste unge starter. En nyfødt unge vejer ca. 14 kilo, og har en kridhvid tætsiddende pels. Pelsen er ikke egnet til et liv i vand, og derfor holder ungen sig på land i de første 2-3 uger af sit liv, indtil den skifter til sin vandskyende pels og bliver selvstændig. I denne periode lever ungen udelukkende af moderens meget fedtholdige mælk, og tager to kg på om dagen. Ofte tilbringer ungen mange timer alene på land, imens moderen jager efter føde i havet. Gråsælunger er særligt udsatte og sårbare i de første 2-3 uger, og kun ca. 50% af ungerne overlever deres første år. Menneskers færden nær sælunger stresser dyrene, hvilket afkræfter dem og kan sænke deres chance for overlevelse. Det er derfor meget vigtigt at holde god afstand til sæler og deres unger.

Om arten

Gråsælen tilhører de såkaldte ægte sæler, som er karakteriseret ved deres manglende ydre ører og relativt korte for- og bagluffer. Artens korte lemmer sænker varmetabet til omgivelserne, mindsker vandmodstanden og øger dens hastighed under vandet. Forlufferne bruger den hovedsageligt til at håndtere større byttedyr, og baglufferne giver fremdrift, når den svømmer. Med et 3-4 cm tykt spæklag og mange tætsiddende, korte og vandskyende hår er gråsælen godt polstret til at kunne holde varmen i et koldt klima. Pelsen er grålig og lysere på bugen. Hannernes pels er mørkegrå og dækket af små lyse pletter, modsat er hunnernes pels lysegrå og mærket med mørke pletter. Hannen er væsentligt større end hunnen, og kan blive mere end to meter lang og veje helt op til 300 kg. Hunnernes vægt topper ved ca. 200 kg. Rundt om snuden og over øjnene har gråsælen lange knurhår, der kan registrere bevægelser fra byttedyr i vandet. Gråsælen er en opportunistisk jæger med en stor appetit, der hver dag indtager 2-3 kg føde bestående af fisk, bløddyr, krebsdyr og blæksprutter. Byttedyr den ikke kan sluge hele, flås i mindre stykker med forluffernes store kløer. Hvis du er så heldig at se nogle gråsæler ligge og flade ud på stranden, så husk at holde god afstand da de er meget følsomme overfor forstyrrelser.

Forvekslingsmuligheder

Gråsælen kan forveksles med vores anden hjemmehørende sælart: spættet sæl. Gråsælen er væsentlig større end spættet sæl, men de bedste kendetegn er gråsælens længere snude, fladere hoved, de parallelle aflange næsebor og næseryggen der går i ét med panden.

Gråsælvsspættetsæl

Læs mere om gråsælen, og hvordan du kender den, i Artsbogen og se, hvor den er blevet observeret i Danmark: Gråsæl - Halichoerus grypus - Taxon #33727 - Arter

Guideline til god adfærd nær sæler: Hvaler og sæler - Miljøstyrelsen (mst.dk)

Foto: Søren Vinding/Arter