Skrevet d.: 18. juli 2023

Månedens art og årets danske urt er i blomstring netop nu: Almindelig kohvede

Skrevet af: Arter

Sommeren er over os! Fuglene kvidrer i træerne, insekterne brummer i luften og overalt i landet sprudler det af liv. Det er den bedste tid på året til at gå ud og opdage og observere alle de danske arter.

Dansk Botanisk Forening har været med til at udvælge denne måneds art, som de også har udråbt til at være årets danske urt og som er i blomstring lige netop nu: Almindelig Kohvede!

Om arten

Almindelig kohvede er en 40 cm høj enårig urteplante. Stænglen er glat og firkantet, og har lancetformede, modsatte løvblade. Blomstringen foregår fra juni til august, hvor parvist siddende gule blomster skyder frem fra enden af stænglen. Arten er udbredt i det meste af landet, hvor den typisk kan træffes på næringsfattig og tør jordbund i egeskov, birkeskov, i strandvolde og klitter – og mange andre steder.

Arten er en halvsnylter, der tilhører gyvelkvælerfamilien. Halvsnylterne får deres energi dels ved at lave deres egen fotosyntese og ved at snylte på andre planter. Ved at trænge sine rødder ind i rødderne på andre planter, kan halvsnylteren ”stjæle” næring fra sin værtsplante.

Almindelig kohvede er en snylter på græsser. Græsser er hurtigtvoksende og dominerende planter, der kan have tendens til at udkonkurrere mere langsomtvoksende arter. Almindelig kohvede har, ligesom andre snyltere, den herlige egenskab at kunne holde de konkurrencestærke græsser nede, så der kan blive plads til de mere nøjsomme plantearter - og så gør almindelig kohvede sig også flot i landskabet!

Bonusinfo: Almindelig kohvede er værtsplante for larverne af brun pletvinge, så hold øje med både den karakteristiske larve og den smukke, voksne sommerfugl – måske opholder de sig lige i nærheden!

Læs mere om almindelig kohvede.

Følg Dansk Botanisk Forenings aktivitet ’Årets Danske Urt 2023 Almindelig Kohvede’

Foto: Jens Christian Schou.