Skrevet af: Arter/Ulla Skovsbøl
Børnefamilier, sommerhusgæster og dedikerede artsnørder fandt i løbet af en fire timers BioBlitz mere end 300 arter på TDC NET´s 30 hektar store areal ved Skamlebæk i Odsherred.
Udstyret med mobiltelefoner og Arters app gik en lille flok erfarne BioBlitzere søndag den 15. september på artsjagt sammen med glade amatører i alle aldre på TDC NET´s arealer ved Skamlebæk i Odsherred. I løbet af fire timer lykkedes det for de godt 70 deltagere at gøre i alt 816 fund fordelt på 335 arter og at få det hele registreret.
Det både overrasker og glæder hovedarrangøren af BioBlitzen Ann Kathrine Kruuse Thomsen, som er sustainability manager hos TDC NET:
”Jeg blev virkelig glad af at se så mange mennesker være fordybet i naturen, og især over at af at se børn og teenagere engagere sig og blive begejstrede for planter og små dyr,” siger hun.
En tipi opstillet på TDC NET´s areal var mødested for de ca. 70 deltagere i BioBlitzen. Foto: TDC NET
Appen gjorde det nemt
Ann Kathrine Kruuse Thomsen havde selv taget både sin mand, sine forældre og sine to sønner med på BioBlitzen og oplevede, at Arters app, som blev brugt til registrering af artsfundene, var et hit hos alle deltagere uanset alder:
”Jeg havde selv kun brugt appen én gang før, og jeg var overrasket over, hvor nemt det var. Det var virkelig en positiv oplevelse. Den er så brugervenlig, at selv mine forældre og mine sønner på seks og ni sagtens kunne finde ud af det, og det synes jeg, er ret fantastisk. Alle kunne være med - også folk uden særligt artskendskab,” fortæller hun.
Der var dog også folk med specialviden blandt deltagerne. TDC NET arrangerede BioBlitzen i samarbejde med UNESCO Global Geopark Odsherred og Odsherred Kommunes Naturteam, som stillede med kyndige naturvejledere og biologer, der kunne støtte amatørerne i artsbestemmelsen.
Vortebideren, Danmarks største græshoppe, var et af BioBlitz-fundene ved Skamlebækken. Foto: TDC NET
Aktiv biodiversitetsstrategi
TDC NET råder over 30 hektar ved Skamlebæk og samlet set 300 hektar ubebygget areal i Danmark. Historisk set har flere af arealerne tidligere været anvendt til pladskrævende teleanlæg. I dag kræver teknologien ikke lige så meget plads, men selskabet har beholdt arealerne og har besluttet at gøre en særlig indsats for bedre biodiversitet på 30 procent af arealerne.
Beslutningen udspringer af virksomhedens biodiversitetsstrategi. Den indebærer blandt andet, at de jorde, TDC NET ejer eller lejer, skal leve op målsætningen fra Biodiversitetskonferencen COP15 i Montreal i 2022, og dermed skal 30 procent af landarealet være beskyttet natur i 2030.
”Derfor går vi aktivt ind i naturgenopretning, og i Skamlebæk skal vi blandt andet i gang med genoprette lyng på et tidligere hedeområde, og vi har et afgræsningsprojekt på 21 hektar sammen med Naturstyrelsen. Andre steder i landet vil vi også have den slags projekter i samarbejde med lokale partnere og kommuner,” fortæller Ann Kathrine Kruuse Thomsen.
Den sære, hårede larve bliver forvandlet til et flyvende væsen: En brombærspinder. Foto: TDC NET
Vil følge udviklingen med BioBlitzer
Området ved Skamlebæk er i forvejen omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, som automatisk beskytter bestemte naturtyper - søer, moser, ferske enge, strandenge, heder, overdrev og vandløb. Desuden er det udpeget som Natura 2000-område og dermed allerede temmelig godt beskyttet.
”Men vi vil gerne have endnu bedre biodiversitet både her og på de øvrige områder, vi ejer,” siger Ann Kathrine Kruuse Thomsen.
”Og for at kunne se, om det vi gør batter noget, vil vi overvåge udviklingen blandt andet ved at holde BioBlitz. Det engagerer og involverer folk lokalt, og det giver os et fint øjebliksbillede af tilstanden på arealet. Ved jævnligt at hold BioBlitzer vil vi dermed kunne se, hvordan biodiversiteten udvikler sig, og dermed hvor godt vores indsats virker,” siger hun.
Se de 816 artsfund fra Skamlebæk-BioBlitzen
____________________________________________________________________________________
Deltagerne i TDC NET´s BioBlitz havde nemt ved at artsbestemme deres fund, fordi de brugte appens funktion til billedgenkendelse: Hvis du ikke selv kan artsbestemme et fund, eller hvis du er i tvivl, kan du uploade et eller flere billeder i Arter-appen ved at klikke på 'Genkend art' på forsiden, så giver Arters billedgenkendelse dig et forslag til, hvad det for en art med angivelse af sandsynligheden i procent. foreslåede art.
Dermed kan du registrere et sandsynligt artsnavn, selv om du måske aldrig før har set den særlige svirreflue, sværmer eller bille, du nu har fundet. Senere kan dit fund blive valideret af andre brugere og af eksperter i Arter.