Skrevet d.: 7. oktober 2022

Aktuelt i oktober: Vandstæren vender tilbage

Skrevet af: Arter

Vandstær Sørenrosenberg

 

Vandstæren er månedens organisme på Arter. Fuglen gæster hvert år Danmark fra oktober til marts. Efteråret er over os, og det betyder, at der er højsæson for de mange millioner af trækfugle, som i stor stil passerer Danmark på vej til deres vinterhjem længere sydpå. En af de fugle, som har sit vinterhjem i Danmark, er vandstæren, som fra oktober måned begynder at dukke op i hele landet.
Den har med sin sortbrune fjerdragt og sit hvide bryst et simpelt, men karakteristisk udseende. Derudover kendes den også ved sin ’boppende’ adfærd: Den står på sten eller ved bredden af vandløb med kniksende ben og dykker efter vårfluelarver og andre vandlevende smådyr.    

Vandstæren har nærmest ikke nogen fast bestand i Danmark; i 2021 var der kun ét kendt ynglepar. Men henover vinteren stiger bestanden til omkring 1000 individer. Du finder spurvefuglen ved bække og åer med hurtigt løbende vand, som den udnytter for at få mere neddrift på sine dyk efter føde. Da dens føde som fx vårfluelarverne foretrækker rene vandløb, finder du den fortrinsvist steder, hvor vandkvaliteten er god og gerne med stenet bund.   

Hjælp med at monitorere fuglen ved at indberette vandstæren på Arter og se her, hvor de andre Arter-brugere har haft held med at observere den.

Titelfoto: Jagende vandstær. Fund og foto af Jørgen Brink fra den 14.3.2022 ved Næstved.

Kilder: https://dofbasen.dk/danmarksfugle/art/10500