Skrevet d.: 21. december 2022

Dine funds korrekte placering er meget vigtigere, end du tror!

Skrevet af: Arter

Når man indsender fund, kan man i farten let komme til at overse både placering og den angivne usikkerhed. Men den korrekte placering af fund for særligt de ”fastboende” arter som planter, mosser og svampe er mindst lige så vigtig som den korrekte artsbestemmelse.
Af og til ses plantefund ude i havet, på en dyrket mark eller lige midt i en bygning. Måske har man glemt at zoome ind i kortet, inden man har sat en prik? Eller måske er det en "hjemmelavet" sløring?
Fejlplacerede fund sorteres fra
- En forkert placering vil normalt føre til, at et ellers værdifuldt fund af en sjælden art sorteres fra ved kvalitetssikringen. Eksempelvis frasorteres fund, der er placeret på intensivt dyrkede marker, og det gør det også umuligt at genbesøge voksestedet for at se, om arten fortsat er tilstede, fortæller Henriette Bjerregaard fra Dansk Botanisk Forening.
Lav usikkerhed lige så vigtig
Det samme gælder fund med en usikkerhed over 100 meter. De sorteres fra, når der skal udarbejdes Biodiversitets- og High Nature Value-kortet, Dansk Naturindikator (DNI), rødlistevurderinger og diverse forskning.
Fund kan også have værdi i forbindelse med sagsbehandlingen af forskellige myndigheder. Her vil forkerte eller upræcise stedsangivelser kunne få en uheldig betydning for en sags udfald. Læs mere om, hvordan du tjekker dine funds korrekte placering og usikkerhed her.
Tip: Hvis du sender dit fund ind via mobilen, kan placeringen nogle gange havne dér, hvor nærmeste wifi- eller mobilnetværk har til huse. Man kan normalt trykke flere gange på den mørkeblå pil, indtil placeringen finder frem til det rette sted. 
Sidder man hjemme ved pc'en skal man sikre at placeringen ikke lægges ind ved skrivebordet.
Sløring: I Arter findes en sløringsfunktion i systemet, så fund bør altid lægges ind med den korrekte placering, hvorefter man kan vælge sløringsfuntionen til.