Sidst opdateret d. 24. august 2023

Sløring af fund

Når du lægger et fund på Arter, har du mulighed for at sløre fundet, så andre brugere ikke kan se fundets nøjagtige position. Læs her, hvordan du griber det an.

Det er ikke alle fund, man ønsker at dele med alle. Det kan være dit favoritsted for kantareller, eller hvis du har set en sjælden fugl i din have og ikke vil have 200 ornitologer på besøg. Det er muligt at indrapportere fundet alligevel, nemlig ved at sløre det.

På Arter kan fund sløres enten af rapportøren eller ved, at et taxon besluttes sløret af en artsekspert.

Sådan slører du et fund, når du lægger fundet på Arter

Når du har markeret positionen for fundet, vælger du ”Slør lokalitet” til højre lige under kortet. Fundet bliver nu automatisk sløret med en usikkerhed på 2.000 m. Det betyder, at den slørede position placeres et tilfældigt sted inden for en cirkel med en radius på 2.000 m om dit fund.

Blurred1 2Pix
Blurred2 2Pix


Når du har indsendt dit fund, kan du stadig se dit funds korrekte position - og du kan også se, hvad andre almindelige brugere ser.

Blurred2png

 

Sådan ser et sløret fund ud for andre brugere

Almindelige brugere, der kigger på kortet, vil se slørede fund med en stiplet ikon.
Artseksperter og brugere, der har et forvaltningsmæssigt behov for at se den faktiske position, kan se det samme som dig.

1Possloeret 2Pix
2Possloeret 2Pix

 

Bemærk! Når slørede fund vises i polygoner eller f.eks. i forbindelse med aktiviteter, vil det som udgangspunkt være den slørede position, der vises.

Det kan betyde, at et fund bliver talt med, hvis den slørede position befinder sig inden for polygonet – også selvom den korrekte position befinder sig uden for polygonet. Og tilsvarende at et fund ikke bliver talt med, hvis den slørede position befinder sig uden for polygonet – også selvom den korrekte position befinder sig inden for polygonet.

Slørede taxa

I nogle tilfælde kan en taxonekspert vælge at sløre et taxon – dvs. enten en art eller en familie.

Det kan være nye arter i landet, som vurderes til særligt skrøbelige, men samtidigt interessante for publikum. Et eksempel kunne være biæder eller fund af sommerfuglen Mnemosyne.

Sløringen virker på samme måde som for brugerbestemte sløringer. Blot kan observatøren ikke selv styre sløringen, den bliver sat automatisk.

Beslægtede emner