Sidst opdateret d. 13. april 2023

Sådan øger du værdien af dit fund

Fund i Arter kan have høj eller lav værdi – vi vil helst have dem af høj værdi

FundværdiVi bliver nogle gange spurgt, om man kun skal indtaste sjældne arter, og hvad med solsorte eller rådyr, har de ingen værdi for Arter?

Jo, alle fund har værdi for Arter, men der er nogle af dem, der har højere brugsværdi. Det er dem, vi helst vil se, og det handler slet ikke om, hvilken art det drejer sig om, det handler om, hvor stor umage du som bruger har gjort, da du indsendte fundet.

Arter er kun stedet for de vilde arter, så tamhunde, tamkatte, tamplanter og din ægtefælle er ikke noget der hører hjemme på Arter. Hvis du er i tvivl om hvornår noget er vildt/tamt, så spørg dig selv – er det kommet af sig selv? Hvis svaret er "ja", så hører fundet hjemme på Arter, ellers ikke.

Et fund består i sin grundform af tre ting, et artsnavn, en dato og et sted. Det er et fund i sin enkleste form. Disse fund er fine, men hvis man som bruger tilføjer bare få ekstra informationer, kan man øge fundets værdi mange gange.

For at øge værdien af dit fund kan du

  • Være omhyggelig med fundstedet og placér markøren på kortet dér, hvor fundet er gjort, ikke hjemme fra din stue. Der er alligevel ingen, der tror på, at du har set et levende vildsvin i køkkenet.

  • Tilføjet et foto (eller gerne flere, f.eks. fra flere vinkler). Hvis dit foto er skarpt og velbelyst, roser de andre brugere dig. 

  • Forsøge at fastsætte navn, arts- eller artsgruppenavn. Det hjælper de andre brugere til hurtigt at finde frem til dit fund og validere det. 

  • Brug 'Tilføj flere oplysninger' til at – ja, du har gættet det – give flere oplysninger om fundet. Det kan være alder på dit dyr, hvor du har fundet det (levested), eller om det f.eks. var ved at bygge rede. Alle disse oplysninger kan være værdifulde i fremtiden – og ingen ved, hvad fremtiden vil bringe. 

Og hvorfor taler vi om værdi? Det er ikke den pengemæssige værdi, men den videnskabelige og forvaltningsmæssige.

Fund, som har f.eks. foto vedhæftet, giver forskerne og forvalterne bedre muligheder for at kontrollere et fund selv. Eller det giver større tro på, at fundet er sandsynligt. Så når en kommune engang i fremtiden har brug for at kontrollere, om den der sjældne art, som kommunen bruger en formue på at beskytte, har gavn af plejen, kan man bruge Arters data til at følge udviklingen for lige præcis den art. Men kun hvis kommunen kan stole på de data, der ligger i Arter.

Beslægtede emner