Skrevet d.: 2. juni 2023

Find fem fejl!

Skrevet af: Arter

Månedens art er denne gang faktisk to arter, nemlig den grønne guldbasse og kobberguldbassen. Selvom basserne tilhører hver deres slægt, kan de ved første øjekast være ret svære at kende fra hinanden.

Ud fra deres navne skulle man tro, at det var farven, der adskilte de to, men begge biller kan faktisk variere ret meget i farven. Derfor skal du kigge efter nogle helt andre kendetegn for at bestemme dem korrekt – kan du spotte hvilke? Der er flere forskelle på deres udseende, men se, om du kan få øje på de fem mest markante.

Tip: Fire af dem befinder sig på billens overside, mens den sidste og samtidigt allermest markante forskel er på billens underside.

Find løsningen på billederne i bunden af artiklen.

Tavleuden Overside

 

Tavleuden Underside

 

Om arterne

Grøn guldbasse (Cetonia aurata): Den grønne guldbasse er mest udbredt i den sydøstlige del af Danmark og er typisk knyttet til løvskovsområder, da larven lever af at gnaske sig igennem træstubbe og trøskede stammer af løvtræer.

Kobberguldbasse (Potosia cuprea): Kobberguldbassen er udbredt i det meste af landet, men er knap så hyppig i det sydøstlige hjørne af Danmark. Desuden er larvens levevis noget anderledes end den grønne guldbasses, da den holder til i myreboer, typisk den røde skovmyres, og derfor ligner billens udbredelse også myrens.

Hvor finder du dem?

Begge arter er meget almindelige i Danmark, og de voksne biller søger mod blomster i solskinsvejr og kan derfor findes i skovlysninger, samt blomsterrige enge og overdrev i nærheden af skov og nåletræsbevoksninger.

Gå på opdagelse blandt grøn guldbasse-fundene her.

Gå på opdagelse blandt kobberguldbasse-fundene her.

Øv dig på at kende forskel og hjælp med at validere andres fund af kobber- og grøn guldbasse på Arters valideringsside.

Tavlemed Overside

 

Tavlemed Underside