Skrevet d.: 12. juni 2023

Nye features til feltsæsonen: Få det fulde overblik over sommerreleasen

Skrevet af: Arter

Arter er klar med en ny release på websiden. Herunder kan du læse mere om de nye funktioner og nogle af de fejl, vi har rettet. 

OBS: Er du interesseret i app-releasen, kan du læse mere om den her.

Oversigt 

Nye funktioner 

Denne release indeholder lige under 45 nye funktioner. Ikke alle er synlige for brugerne, men du kan se de væsentligste nyheder herunder. 

  1. Forenklet landing page
  2. Ny og mere overskuelig forside: Overblik  
    1. ’Min side’ skifter navn til ’Overblik’  
    2. ’Mine seneste fund’ er flyttet fra ’Min side’ til brugermenuen  
    3. Hjælp med at validere fund, der ”passer” til din profil  
    4. ’Udvalgte fund’ bliver til interessante fund under ’Arter lige nu’  
    5. Se aktiviteter og naturfællesskaber, du følger, under ’Mine fællesskaber’  
    6. Ny footer  
  3. Fremhæv særligt interessante fund 
    1. Mulighed for at ’like’ interessante eller bemærkelsesværdige fund  
    2. Når du validerer fund, ligger 'like'-funktionen ikke lige under billedet af fundet
  4. Brugermenu med flere muligheder  
    1. ’Rediger dine oplysninger bliver til ’Indstillinger’  
    2. ’Min profil’ skifter navn til ’Dine fund og ture’  
    3. Få hjælp til avanceret brug under ’Indstillinger’  
  5. Se fund på kort med heatmaps  
    1. Heatmaps giver bedre overblik over fund  
    2. Baggrundskort og kortlag  
    3. Valg af tæthedskort, gennemsigtighed og tidsserier  
  6. Hjælp til svampe-, lav- og mosfund  
  7. Sløring af fund   
    1. Sløringsradius er øget til 2000 m.  
    2. Sløringsknappen er blevet mere tydelig.  
    3. Arteksperter kan nu se position for slørede fund.  
  8. Aktiviteter og fællesskaber  
    1. Kort på geografisk afgrænsede aktiviteter  
    2. Ny kategori under fællesskaber: Øvrige fællesskabsrum  
  9. Muligt at downloade taxa fra Artsbogen
  10. Muligheden for at slette egne fund er udvidet til 7 døgn
  11. Billedgenkendelsen er blevet opdateret

Fejlrettelser 

Til denne release har vi rettet tæt på 60 fejl og mangler. Langt de fleste vedrører interne fejl i systemet. Du kan læse om de væsentligste fejlrettelser herunder. 

  1. Sandsynlighedsvurdering  
  2. Brugere får ikke længere notifikationer på egne artsforslag. 

Beskrivelser

Nye funktioner 

1. Forenklet landing page 

Før du logger ind på Arters webside, møder du fremover en enklere landingpage, hvor 'Udvalgte fund' er erstattet af 'Arter lige nu', og 'Arter præsenteres af' er blevet en integreret del af websidens nye footer. 

2. Ny og mere overskuelig forside: Overblik 

2.1 ’Min side’ skifter navn til ’Overblik’ 

2.2 ’Mine seneste fund’ er flyttet fra ’Min side’ til brugermenuen 

’Min side’, som du plejer at møde, når du er logget ind, har skiftet navn til ’Overblik’, og der er ændringer i både udseende og indhold. Navneændringen sker i forlængelse af ændringer på siden, så det ikke længere er din “egen” side, men i højere grad en oversigtsside med diverse informationer om Arters indhold “lige nu”. I samme ombæring er ’Mine seneste fund’ flyttet til brugermenuen – under menupunktet ’Dine fund og ture’. Og du kan i øvrigt også finde dem ved at klikke på tallene i din brugerstatistik. Se også punkt 4 herunder.

Gå til ’Overblik’ på Arter 

Fundogture1 2Pixpng
Fundogture2 2Pixpng


2.3 Hjælp med at validere fund, der ”passer” til din profil
 

Fremover vil almindelige brugere få vist fund af arter, som brugeren har stemt på tidligere, som er let genkendelige og kun mangler få point i at blive fællesskabsvalideret. Artseksperter får vist fund fra den artsgruppe, brugeren er ekspert i, samt ældre fund og fund af arter, brugeren har stemt på tidligere.  

2.4 ’Udvalgte fund’ bliver til interessante fund under ’Arter lige nu’ 

På ’Min side’ kunne man tidligere se tilfældigt udvalgte fund fra alle artsgrupper. Dette er nu ændret, så de fund, der vises under ’Arter lige nu’ er fund, som andre Arter-brugere og artseksperter synes er særligt interessante. Du kan vælge at filtrere på artsgrupper, du er særligt interesseret i - og du kan være med til at vælge, hvilke fund der skal vises på ‘Overblik’ ved at trykke på “hjertet” på de enkelte fund. Se punkt 3 herunder. 

2.5 Se aktiviteter og naturfællesskaber, du følger, under ’Mine fællesskaber’ 

Hvis du følger aktiviteter og naturfællesskaber, får du overblikket her – samt eventuelle nyheder fra de aktiviteter og naturfællesskaber, du følger. Hvis du endnu ikke følger noget, foreslår Arter aktuelle aktiviteter og naturfællesskaber, du kan udforske. 

Fællesskaber1 2Pix
Fællesskaber2 2Pix


2.6 Ny footer
 

I den nye footer kan du se, hvem der præsenterer og hvem der støtter Arter. Du kan også hente Arters feltapp, finde vej til vejledninger og support, følge Arter på Facebook og se statistik om Arter. 

Footer1 2Pix
Footer2 2Pix


3. Fremhæv særligt interessante fund

3.1 Mulighed for at ’like’ interessante eller bemærkelsesværdige fund 

Nu kan du fremhæve interessante, aktuelle fund ved at gå ind på fundet og give det et hjerte. Du kan ’like’ både Arters egne fund og fund fra andre datasæt – men ikke dine egne fund. Du kan ’like’ fund både med og uden fotos, men kun fund med fotos bliver vist under ’Arter lige nu’ på 'Overblik'. Jo flere hjerter desto højere placering. 

Hjerter1 2Pix
Hjerter2 2Pix

 

3.2 Når du validerer fund, ligger 'like'-funktionen ikke lige under billedet af fundet

Går du ind på et fund fra 'Hjælp med at validere fund' på 'Overblik' eller fundlisten på 'Bestem art', er 'like'-funktionen 'Synes du godt om fundet?' placeret efter Artsbestemmelsen. Den lå tidligere lige under billedet af fundet. 

Validere1
Validere2

4. Brugermenu med flere muligheder 

4.1 ’Rediger dine oplysninger bliver til ’Indstillinger’ 

Tidligere skulle du gå via menupunktet ’Min profil’, hvis du ville redigere dine oplysninger. Nu kan du gå til ’Indstillinger’ direkte fra brugermenuen.  

4.2 ’Min profil’ skifter navn til ’Dine fund og ture’ 

Under ’Dine fund og ture’ finder du dels overblikket over dine fund, dels overblikket over fund, du har kommenteret på, stemt på, givet nyt artsforslag, sat på pause eller personliggjort og nu også fund, du har givet et hjerte.  

4.3 Få hjælp til avanceret brug under ’Indstillinger’ 

Af hensyn til almindelige brugere har Arter valgt at vise begrænset information på siderne i Artsbogen. Hvis du ønsker at få vist det fulde artsnavn, inkl. navn på autor, på artsvisningen i Artsbogen, kan du slå det til én gang for alle under ’Indstillinger’. Det samme gælder muligheden for at medtage alle taxa – og ikke kun standardtaxa, når du søger på Arter. 

Gå til Indstillinger  

Indstillinger1 2Pix
Indstillinger2 2Pix

 

5. Se fund på kort med heatmaps 

5.1 Heatmaps giver bedre overblik over fund 

5.2 Baggrundskort og kortlag 

5.3 Valg af tæthedskort, gennemsigtighed og tidsserier 

Det har længe været en udfordring, at Arter indeholder så store mængder af data, at næsten uanset hvilken art man søger efter, vil der være for mange fund til, at de kan vises på landkortet. Det løses nu ved indførelsen af heatmaps. Heatmaps viser en relativ udbredelse af fund i kvadrater, som farves gradvist mørkere med antallet af fund.  

Det muligt at vælge forskellige baggrundskort og kortlag samt forskellige indstillinger, der styrer tæthed og tidsserier. 

Læs mere om heatmaps

Heatmap1 2Pix
Heatmap2 2Pix


6. Hjælp til svampe-, lav- og mosfund
 

Når du indsender fund af svampe, laver og mosser, hjælper Arter dig med at huske at udfylde felterne ’Levested’ og ’Substrat’, så dine fund lettere kan bestemmes. 

7. Sløring af fund  

7.1 Sløringsradius er øget til 2000 m

7.2 Sløringsknappen er blevet mere tydelig

7.3 Arteksperter kan nu se position for slørede fund

Når du slører lokaliteten for et fund, er det slørede areal nu 6 km2, da sløringsradius er øget til 2000 m mod tidligere 1000 m. Knappen til sløring af fund ligger samme sted som hidtil, men er nu mere tydelig. Og så har artseksperter fået mulighed for at se positionen for slørede fund inden for deres respektive artsgrupper. 

Læs mere om sløring af fund  

Blurred1 2Pix
Blurred2 2Pix


8. Aktiviteter og fællesskaber
 

8.1 Kort på geografisk afgrænsede aktiviteter 

På aktiviteter, der er afgrænset til et bestemt geografisk område, vises det pågældende område på aktivitetens side i stedet for aktivitetens baggrundsbillede. Og når du indsender fund til den pågældende aktivitet, vises en polygon med den geografiske afgrænsning på kortet, når du placerer dit fund. 

8.2 Ny kategori under fællesskaber: Øvrige fællesskabsrum 

Kommuner, parker, institutioner og andre større enheder, der ikke er naturhistoriske foreninger, har fået deres egen kategori under Fællesskaber: Øvrige fællesskabsrum, som alle brugere af Arter kan følge, men ikke selv oprette. 

Aktiviteter1 2Pix
Aktiviteter2 2Pix

 

9. Muligt at downloade taxa fra Artsbogen 

Fra Artsbogen har alle brugere nu mulighed for at downloade udvalgte taxa til et regneark til eget brug. Alle søgninger i Artsbogen vil kunne downloades. 

10. Muligheden for at slette egne fund er udvidet til 7 døgn

Af hensyn til myndigheders og forskeres brug af funddata er det vigtigt, at fund ikke “forsvinder” fra Arter igen, fordi brugerne på et senere tidspunkt beslutter at slette deres fund. Af denne grund har Arter hidtil haft en slette-grænse på 48 timer. Denne relativt restriktive grænse har generet brugerne, og for at komme denne kritik i møde vi har nu rykket grænsen for sletning af fund fra 48 timer til 168 timer (7 døgn) fra oprettelsen af fundet.

Læs mere om sletning af fund

11. Billedgenkendelsen er blevet opdateret

Med den nye version af billedgenkendelsen vil I nu få artsforslag på websiden og i appen, der er baseret på over 50 millioner fotos fra Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien - og selvfølgelig også Danmark. Vi forventer, at de artsforslag, der fremover gives på fund med fotos, vil blive bedre.

Fejlrettelser

1. Sandsynlighedsvurdering

Det påvirker ikke længere tildelingen af point, at den bruger, der her indsendt fundet, er usikker på artsforslaget.  

2. Brugere får ikke længere notifikationer på egne artsforslag.