Skrevet af: Ulla Skovsbøl
Det er strømmet ind med artsfund og valideringer på arter.dk i sensommeren og efteråret 2024, og den 10. september rundede tælleren 500.000 validerede artsfund. Arter har en trinvis validering af fundene, og af den halve million fund var 61.128 sandsynlighedsvalideret, 266.136 var fællesskabsvalideret, mens næsten 172.741 fund var ekspertvalideret.
Baggrunden for den trinvise validering er, at antallet af fund på Arter er alt for stort til, at vores eksperter har mulighed for at tage stilling til alle fund. Samtidig er et af formålene med Arter også at hjælpe brugerne med at blive bedre til at genkende arterne i den danske natur.
Det kan ske ved at involvere brugerne i valideringen, og derfor er både sandsynlighedsvalidering og fællesskabsvalidering vigtig. Med validering på flere niveauer får artseksperterne desuden mere tid til at koncentrere sig om de fund, som er svære at artsbestemme eller som er blevet fejlvurderet.
Sådan foregår valideringen
Arter har tre niveauer af validering baseret på et pointsystem. Sandsynlighedsvurdering er det laveste niveau, som kræver mindst syv point. Andet niveau er fællesskabsvalidering, som kræver mindst ti point, mens det højeste niveau er ekspertvurdering - en vurderinger foretaget af specialiserede eksperter, som typisk er godkendt af de naturhistoriske foreninger i Arters Artsråd.
Når det gælder sandsynslighedsvurderingen, kan der i pointtildelingen til de mest almindelige arter indgå en automatiseret vurdering af sandsynligheden for, at fundet er korrekt. Den automatiserede del af vurderingen bygger på tre parametre: Geografi, fænologi og genkendelighed.
Systemet sammenligner fundet med tilsvarende fund og giver point, hvis arten er fundet nær et sted med andre fund af samme art, hvis det er fundet på en tid af året, hvor der er andre fund, og hvis der er tale om en art, som de fleste umiddelbart kan genkende såsom et pindsvin, en solsort mv. Hver af disse parametre kan for de mest almindelige arters vedkommende give 1-2 point, hvis brugeren angiver at være sikker på fundforslaget.
Et funds valideringsstatus kan ændre sig opad for eksempel fra fællesskabsvalideret til ekspertvalideret, men ikke ned til sandsynlighedsvalideret.
Foto: Aiolopus Thalassi - var et af de interessante fund, som blev uploadet på Arter i sensommeren 2024. Her et eksemplar fra Tyskland. Foto: Wikimedia Commons.