Skrevet d.: 22. november 2024

Nye potentielt invasive mejere spreder sig

Skrevet af:

I begyndelsen af 1980erne krydsede en uønsket indvandrer den danske-tyske grænse: Den invasive orange vægmejer (Opilio canestrinii). På ganske få år spredte den sig til hele landet og trængte hjemmehørende arter som broget langbensmejer (Leiobunum gracile), plettet vægmejer (Opilio parietinus) og stor skovmejer (Mitopus morio) i defensiven.

Det fik fra 2010´erne og frem zoolog Søren Toft – nu lektor emeritus ved Aarhus Universitet – til at rette blikket mod andre nytilkomne mejere. De potentielt invasive arter gaffelmejer (Dicranopalpus ramosus) og kæmpemejer (Odiellus spinosus) kom begge til Danmark omkring 2006/2007, og Søren Toft gik i gang med at undersøge, om de spreder sig på samme aggressive måde som deres orange forgænger.

Nu har Søren Toft stillet artsfundene fra sin forskning i disse problematiske by-mejere til Arters rådighed, og hans fund er blevet integreret i artsdatabasen.

Spredes med biltrafik

I sine undersøgelser af gaffelmejer og kæmpemejer tog Søren Toft afsæt i den måde, orange vægmejer havde spredt sig på. Oplysninger fra Tyskland pegede på, at den kom til Danmark omkring 1980 med bil- og lastbiltrafik, og den spredningsform har bevirket, at den ved sin ankomst blev spredt i bymiljøer og først senere blev fundet i andre habitater.

Derfor gennemførte Søren Toft i 2010´erne én-times undersøgelser i alle større danske byer gennem flere år.  Alle fund blev indsamlet, tjekket under stereolup for at være sikker på art og køn og derefter registreret. Disse undersøgelser viste, at gaffelmejeren også spredte sig meget hurtigt, og ti år efter ankomsten var den at finde i hele landet - selv på Bornholm. Kæmpemejeren har derimod spredt sig langsommere og er tilsyneladende endnu ikke nået til Vestjylland.

Hold øje med by-mejerne!

Det er vigtigt at holde øje med, hvordan de nye potentielt invasive by-mejere spreder sig, understreger Søren Toft. Problemet med dem er, at de meget vel kan udkonkurrere vores hjemmehørende mejere lige som orange vægmejer tilsyneladende har gjort.

Orange vægmejer ser ud til at have været meget stabilt dominerende gennem alle årene, men 2024 har dog været et dårligt år for den – måske begyndelsen på en varig tilbagegang. Gaffelmejeren bliver stadig mere talrig og har spredt sig til mange habitater uden for byerne i for eksempel skove og marker på samme måde som orange vægmejer. Kæmpemejeren ser ikke ud til at være så problematisk, men der er nye potentielt invasive mejere på vej, som kan give problemer i fremtiden.

Arter importerer løbende samlinger af artsfund i form af store eller mindre datasæt eksempelvis fra forskningsprojekter.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere om udbredelsen af by-mejerne i Søren Tofts videnskabelige artikler:

Søren Toft: 10 years after the invasion: Dicranopalpus ramosus and Odiellus spinosus (Opiliones, Phalangiidae) in Denmark. – Arachnologische Mitteilungen 56, 1-5. (2018)

Søren Toft: Ups and downs among Danish urban harvestmen. – Arachnology 17(8), 394-398 (2018)

Nyindvandrede mejere du kan finde om efteråret

  • Orange vægmejer
  • Gaffelmejer
  • Kæmpemejer
  • Sabel-langbensmejer (Nelima semproni) fundet ganske få gange i Jylland og på Sjælland
  • Massemejer (Leiobunum A) – fundet få gange i Jylland og på Sjælland
  • Nemastoma dentigerum – fundet flere steder på Sjælland og i Sønderjylland

Nyindvandrede mejere du kan finde om foråret

  • Storøjet Mejer (Platybunus pinetorum)

Nye mejere – måske på vej mod Danmark

  • Nelima doriae - lille langbensmejer med stort spredningspotentiale. Fundet i Holland
  • Leiobunum limbatum - stor langbensmejer fundet i Nordtyskland, Sverige og Norge.
  • Leiobunum religiosum - karakteristisk langbensmejer fundet i Luxembourg og vestligste Tyskland
  • Lacinius dentiger - udbredt i det østlige Tyskland og fundet én gang i Norge.