Skrevet d.: 2. september 2024

Vær med til kortlægge arter i en BioBlitz

Skrevet af: Arter/Ulla Skovsbøl

Over hele landet bliver der sommeren igennem arrangeret BioBlitz forskellige steder. Det er arrangementer, hvor fagfolk og frivillige i et afgrænset tidsrum kortlægger arter i et bestemt område.

På Vejlby Kirkegård i Aarhus vokser der taks og thuja som på alle andre kirkegårde, men i de senere år er bevoksningen med vilje gjort mere vild, og de traditionelle kirkegårdsplanter har fået selskab af mange andre arter.

Men hvor vild er kirkegården egentlig blevet, og hvilke arter findes der på den? Det forsøgte forskere og frivillige at få overblik over ved en Bioblitz den 14. september 2024. Arrangementet var for både hardcore kratluskere og for sogne- og skolebørn, som vil lære mere om bynatur og biodiversitet, og den bliver arrangeret i et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum i Aarhus og Aarhus Nordre Provsti.

De fandt under kyndig vejledning af biolog Marianne Graversen fra museet 408 for skellige arter. 

Se fundlisten her

BioBlitz skaffer vigtig viden

BioBlitzen på den århusianske kirkegård er bare et af en række eksempler på BioBlitzer rundt omkring i landet, hvor frivillige har mulighed for at være med til at kortlægge de arter, som findes i et afgrænset område, indberettet dem til Arter og dermed bidrage til at skabe bedre overblik over biodiversiteten i Danmark.

En BioBlitz er en intensiv registrering af arterne i et udvalgt og afgrænset område – typisk en park eller et bynært område. Det foregår ofte på den måde, at et hold af eksperter og engagerede frivillige sammen registrerer alt, hvad de kan finde af arter – både dyr, planter, svampe og andre levende organismer - i det aftalte område.

Bio betyder liv, og blitz – altså lyn - er noget, der sker hurtigt. En BioBlitz foregår dog ikke lynhurtigt, men den forløber over et afgrænset tidspunkt for eksempel 24 timer, en uge, eller måske en enkelt time: Det er op til arrangørerne at bestemme de nærmere regler, og BioBlitzen kan også afgrænses til kun at omfatte bestemte arter.

Formålet er at skaffe viden om, hvor arterne findes, og hvor udbredte de er. På den måde kan en BioBlitz være med til at give forskerne vigtig viden, som de kan bruge i deres arbejde. De frivillige får en sjov oplevelse og indsigt i biodiversitetens betydning.

De første BioBlitzer forgik i USA i 1990erne, men siden har ideen spredt sig, så frivillige verden over er med til at kortlægge den globale biodiversitet.

Bedre biodiversitet ved kirkerne

BioBlitzen på Vejlby Kirkegård er den første af sin slags i Århus Nordre Provsti, men står det til provst Esben Thusgård bliver ikke den sidste. Han håber, det kan blive et tilbagevendende arrangement, som vil gøre det muligt at følge med i, hvordan biodiversiteten udvikler sig på kirkegården.

”Vi har været i gang med at forbedre biodiversiteten på kirkegårdene i provstiet igennem 3-4 år, og der er allerede sket meget,” konstaterer han.

Kirkerne i provstiet samarbejder med Naturhistorisk Museum i Aarhus om indsatsen, og fik i udgangspunktet gode råd af den kendte naturformidler biolog Morten DD Hansen, som dengang var ansat ved museet.

”Han hjalp os til at få øjnene op for de muligheder, vi har for at gøre en indsats for biodiversiteten på kirkegården med relativt få midler. Vores græsplæner ligner ikke længere golfbaner, og kirkegårdsdiget får lov til at være i fred. Før fik det en omgang med ukrudtsbrænderen med jævne mellemrum, men det holdt vi helt op med, da det gik op for os, hvor ødelæggende det er for alle de arter, der lever i diget,” fortæller Esben Thusgård.

De ubenyttede grave bliver nu også tilplantet med stauder, ind til de eventuelt skal i brug igen, og kirkegårdsgartnerne er blevet opmærksomme på, at få hjemmehørende arter med i beplantningerne.

BioBlitz skaber opmærksomhed

Der er 18 kirker i Aarhus Nordre Provsti og 14 kirkegårde, som tilsammen har et stort areal og med den nye artsvenlige drift, forventer provstiet, at artsrigdommen allerede nu er stærkt forbedret.

”Det er spændende at være med i og en vigtig proces, som vores lokalsamfund og menigheder generelt bakker op om,” siger Esben, selv om han indrømmer, at den nye stil også nogle gange skal forklares, for at bliver accepteret. Det kræver en kommunikationsindsats og arrangementer som for eksempel BioBlitzen.

Ved den aktuelle BioBlitz på Vejlby Kirkegård deltager et biologihold fra det nærliggende Risskov Gymnasium, men kirken håber, at der også kommer andre fra lokalområdet og gerne nogle lidt nørdede deltagere med specialviden inden for biologi.

Følg med på arter.dk og se, om der bliver arrangeret BioBlitz i nærheden af, hvor du bor.

Opret selv en BioBlitz eller et andet arrangement under Fællesskaber på arter.dk

Se artslisten fra BioBlitzen på Vejlby Kirkegård lørdag den 14.9.2024

Foto: Aarhus Nordre Provsti.

Opdateret den 18.9.2024