Skrevet d.: 1. november 2023

Månedens art: Skimmeflagermus

Skrevet af: Arter

MÅNEDENS ART for november er et flyvende pattedyr, som tilhører en dyreorden mange forbinder med uhygge eller en vis maskeret superhelt, og lige nu kan man høre den synge sin revirsang – skimmelflagermusen.

Efteråret er nemlig parringsæson for skimmelflagermusen, og i den anledning demonstrerer hannerne deres revirsang for at tiltrække hunner og for at beskytte deres territorier. Dele af revirsangen har en lav frekvens på omkring 12.000 Hertz og kan høres med det blotte øre af unge mennesker. Sangen har en tikkende lyd der kan minde om en pumpe, ventilator eller en flagstangsnor, der slår mod flagstangen. Arten er egentlig tilpasset til at overvintre i klipper, men i Danmark må den nøjes med menneskeskabte bygninger. Der er derfor størst chance for at høre revirsangen inde i byerne nær høje bygninger. Efter parringen går skimmelflagermusene i vinterdvale, og hvis du er rigtig (u)heldig, kan du møde en dvælende flagermus på dit loft.

Om skimmelflagermusen

Skimmelflagermusen er en ca. seks cm lang flagermus med en mørkebrun ryg, en gråhvid underside og et vingefang på ca. 30 cm. Nogle af ryghårene har lyse spidser, som giver pelsen et skimlet udseende. De store ører, snude og flyvehud er brunsorte. Tommelfingeren er udstyret med en krog, som bruges til at klatrer med. Føden består af flyvende insekter, som de jager over træerne højt oppe i luften. Om sommeren jager de i det åbne landskab, og hunnerne danner ynglekolonier på lofter i parcel- eller sommerhuse. I slutningen af efteråret trækker skimmelflagermusene ind i byerne for at finde høje, tørre og varme bygninger, de kan overvintre i – for eksempel er Herlev Hospital kendt for at husere skimmelflagermus i vinterhalvåret.

Flagermus er svære at artsbestemme på udseende, da de ofte er meget uanseelige om natten, hvor de er aktive. Hver af de i alt 17 hjemmehørende arter af flagermus har et skrig, der har en unik frekvens og rytme, som mennesker sjældent kan høre med det blotte øre. Når lydbølgerne fra skrigene rammer et objekt (f.eks. et flyvende insekt), sendes der et ekko tilbage til flagermusen, som opfanges i det nedre øre. De bruger deres højfrekvente skrig til at orientere sig og retningsbestemme objekter, men også til kommunikation. Den bedste metode til artbestemmelse af flagermus er ved at bruge en såkaldt bat-detektor, der kan opfange de forskellige arters unikke skrig.

Forvekslingsmuligheder

Skimmeflagermusen kan forveksles med sydflagermus og brunflagermus, og nærmere artsbestemmelse kræver som regel en bat-detektor. Arterne kendes bedst fra hinanden på rytmen af deres skrig. Skimmelflagermus skriger 5 gange i sekundet, hvor sydflagermus og brunflagermus skriger henholdsvis 7 og 2 gange i sekundet.

Er dine ører ikke så unge længere, kan du se revirsangens frekvenser afbilledet på nedenstående sonogram:

MÅNEDENS ART Skimmeflagermus Sonogram Thomas W Johansen

På y-aksen ser vi frekvenserne af skimmeflagermusens revirsang. Hvert skrig starter med en høj frekvens på knap 40.000 Hertz og slutter omkring de 12.000 Hertz. X-aksen er angivet i tid målt i sekunder, og det fremgår, at skimmeflagermusen udstøder 5 skrig i sekundet.

Hør revirsangen her: om.arter.dk/media/y14plb42/skimmelflagermus-revirsang.wav
Optaget d. 31/10/2011 ved Stevns af Thomas W. Johansen.

Læs mere om skimmelflagermusen i Artsbogen og se, hvor den er blevet observeret i Danmark: Skimmelflagermus - Vespertilio murinus - Taxon #55551 - Arter

Tak til Jan Durinck for fremskaffelse af lydoptagelsen og sonogram.

Foto: Jens Dandanell/Arter

Beslægtede emner: