Skrevet d.: 14. maj 2024

Ny webrelease - få overblikket her

Skrevet af: Arter

Arter er klar med en ny release på websiden. Læs her, hvilke nye funktioner og fejlrettelser, den nye version indeholder.

Oversigt

Nye funktioner

  1. Forum på fællesskabssiderne
  2. Vejledende mål på polygoner
  3. Fejlagtige fund fra eksterne datasæt kan nu flages
  4. Se fund for bestemte måneder inden for en bestemt tidsperiode
  5. Genvalidering af redigerede fund
  6. Metadataværdier for Levested, Substrat og Oprindelse opdateret for alle artsgrupper
  7. Formgruppe-fund kan nu kun valideres til rigtige taksonomiske grupper
  8. Målestok på kortet
  9. Flere søgemuligheder i Artsbogens avancerede filtre

Beskrivelser

Nye funktioner

1. Forum på fællesskabssiderne

Forum

 

Administratorer af fællesskabsrummene har nu mulighed for at oprette et forum på deres fællesskab. Det giver mulighed for at føre bredere samtaler end man har kunnet på de enkelte funds kommentarspor. Administratoren af fællesskabet bestemmer rammerne for sit forum, dvs. hvilke emner og spørgsmål, der er relevante - og kan angive det i Fællesskabets beskrivelse.

OBS: Hjælp til bestemmelse af specifikke fund hører fortsat hjemme i kommentarsporet under det enkelte fund, så andre brugere har mulighed for at følge artsbestemmelsen. 

Læs om visionen og retningslinjerne for forummet her.

Læs mere om forummet og hvordan du opetter det her

2. Vejledende mål på polygoner

Når du tegner et polygon på kortet, vil du nu kunne se vejledende mål på, hvor stort et areal, polygonet dækker. 

Areal1
Areal2

 

3. Fejlagtige fund fra eksterne datasæt kan nu flages af arts- og taxoneksperter

Arts- og taxoneksperter har nu mulighed for at flage fejlagtige fund fra eksterne datasæt. Denne funktion er udelukkende tilgængelig på eksterne datasæt og gør, at flagede fund ikke længere vises på nogen fundlister eller -kort og heller ikke længere tæller med i statistikker. Alle flagede fund kan genfindes på Fund-siden under 'Avancerede filtre'.

Læs mere her

4. Se fund for bestemte måneder inden for en bestemt tidsperiode

I har nu mulighed for at søge efter data fra en eller flere bestemte måneder på tværs af årene. Dette kan f.eks. bruges til at finde ud af, hvilke fugle der er set i maj måned i et bestemt område.

I 'Fund' og 'Avancerede filtre' er der under 'Periode' en ny funktion 'Observerede måneder'.

Periode
Periode2

 

5. Genvalidering af redigerede fund

Når man som bruger ændrer vigtige oplysninger af sit fund, ophæves eventuelle valideringer og fundet sendes til genvalidering.

Betydelige ændringer er:

  • Ændring i placering
  • Ændring af fundtidspunkt

Hvis f.eks. en bruger har rapporteret et fund af fiskeørn fra en sommermåned, og får det ekspertvalideret så er det fornuftigt. Men hvis brugeren så efterfølgende redigerer fundet og sætter datoen til en vintermåned, så er det knapt så sandsynligt, og fundet skal derfor gennmgå valideringsprocessen påny. Da det er et automatisk system, vil alle ændringer (også ganske små, som f.eks. én dag) give anledning til genvalidering. Det betyder også, at eventuelle automatiske point vil blive beregnet påny.

6. Metadataværdier for Levested, Substrat og Oprindelse opdateret for alle artsgrupper

Valgmulighederne for metadatakategorierne levested, substrat og oprindelse er i samarbejde med flere, bl.a. Artsrådet, blevet opdateret. En særlig ændring, der er sket for 'Levested' og 'Substrat' er, at værdierne nu er delt op i en overkategori og en eller flere passende underkategorier. Det gør vi for at kunne tilfredsstille både brugere, der ikke ved så meget om naturtyper og brugere, som ønsker at være mere specifikke omkring, hvilken naturtype de står i.

Et eksempel kan være at man har set arten i en skov, så kan man vælge “Skov” uden at tage yderligere stilling til, hvilken slags skov man har stået i. Hvis man ved lidt mere om skovtyperne, kan man vælge f.eks. “Nåleskov/plantage”.

Alle eksisterende fund vil få ændret deres oplysninger, så de stemmer overens med de nye værdier for at sikre, at man fortsat kan søge efter fund på baggrund af tillægsoplysningerne.

Metadata1

 

7. Formgruppe-fund kan nu kun valideres til rigtige taksonomiske grupper

Indtil nu har det været muligt for brugerne af Arter at angive en formgruppe,  når de rapporterer fund på Arter. Formgrupper er en fællesbetegnelse for en gruppe af organismer, som ligner hinanden, men som ikke nødvendigvis er taxonomisk forbundne. Det er et koncept som er særligt kendt fra svampeverdenen, men som på Arter er udbredt på flere grupper. I Arters oversigter er de angivet med et #.

Eksempler på formgrupper kan være:

  • Dagsommerfugle
  • Slørhatte
  • Måger
Formgruppe1

​​

Hvis en bruger vælger at benytte en formgruppe, når de opretter fundet, vil det blive placeret i 'Mangler forslag til art' i fanen 'Bestem art'. Dog er det nu et krav, at der er et foto tilknyttet, så der er mulighed for at validere fundet til en reel taxonomisk gruppe.

​I artsbestemmelsen kan man ikke længere vælge eller stemme på en formgruppe. Man skal istedet vælge et taxon - og det kan så enten være til art, f.eks. hættemåge, eller højere op i taxonomien som f.eks. Laridae (den latinske familiebetegnelse for måger og terner) eller endda Aves (den latinske klassebetegnelse for fugle). ​

Det vil fortsat være muligt at fremsøge fund ved brug af formgrupper. ​​​​​​​​​​

8. Målestok på kortet

Der er nu målestok på alle kort der vises på Arter.
OBS: Det er vigtigt at vide at målestokken er vejledende og ikke kan bruge til navigering eller juridisk.

 

Målestok2
Målestok1

 

9. Flere søgemuligheder i Artsbogens avancerede filtre

Alle brugere kan som noget ekstra i 'Avancerede filtre' i Artsbogen søge efter:

  • ​​​​​Herkomst (Naturlig forekomst, Introduceret, Ingen forekomst i Danmark or Ukendt)
  • Etablering (Etableret, Tidligere etableret, ikke-etableret or Ukendt)

 

Artsbogsøgning2