Sidst opdateret d. 9. januar 2023

Indrapporter et fund via Arters feltapp

Hvad skal du gøre for at indrapportere et nyt fund? Det kan du læse om i denne artikel.

Har du fundet noget, som du gerne vil indrapportere på Arter via appen, skal du sørge for at være logget ind. Når du er logget ind på Arters app, skal du klikke på ”Indsend nyt fund” i bunden af startsiden. Indrapporteringen er en fem-trins raket, hvor du i rækkefølge bedes udfylde:

Trin 1: Fotos af dit fund

Her uploader du et billede af dit fund fra din enhed, eller du kan tage et billede af dit fund. Har du ikke et billede af dit fund, skal du blot trykke på "Jeg har intet billede" nederst på siden. Når du har uploadet/taget de billeder du ønsker (op til 5 styk), skal du trykke "Videre til trin 2".

Fotos taget i eller uploadet til appen bliver automatisk konverteret til jpg-format for at undgå alt for store billedfiler. Vil man gerne uploade sine billeder i et andet format, kan man gøre dette via websiden. Arter.dk understøtter fotos i jpg/jpeg- og png-format. Under ”Redigér fund” kan man også skifte fotofilerne ud, så de har det ønskede format.  

Fundapp
Fundapp1 (1)
Trin 2: Hvad har du fundet?

Har du taget/uploadet et eller flere billeder af dit fund, vil billedgenkendelsesalgoritmen udregne de(n) mest sandsynlige artsforslag (læs mere om billedgenkendelsesalgoritmen her).

Hvis du ikke er enig i algoritmens artsforslag, kan du forsat selv angive artsforslag eller gå videre til trin 3 med angivelsen ”Jeg ved ikke hvad jeg har fundet” nederst på siden. NB: Har du ikke taget/uploadet et billede af fundet i trin 1, skal du angive et artsforslag for at kunne gå videre til trin 3.

Fundapp2.1
Fundapp2.2

 

Trin 3: Hvor fandt du det?

Fundets placering kan angives på én af tre følgende måder.

Kilde: Billede
Uploader man et billede fra sin enhed, der har et geo-tag, vil billedets geo-tag anvendes som placering for dit fund - dog bliver placeringsusikkerheden automatisk sat til 100 m. Man kan øge præcisionen og mindske usikkerheden, ved at zoome ind på placeringen af sit fund. Jo mere nøjagtigt, desto bedre. 

Kilde: Enhed
Har ens billede ikke et geo-tag, eller har man ikke uploadet et billede til fundet, men enhedens placering er aktiveret, vil denne anvendes i stedet. Jo længere man står stille på fundets lokalitet, jo mere præcis vil placeringen blive, da enheden får forbindelse til flere satellitter og/eller netværk. Man kan opdatere positionen ved at trykke på den mørkeblå pil gentagne gange, det vil typisk øge præcisionen, altså mindske usikkerheden, af den angivne lokalitet. 

Kilde: Brugerbestemt
Fundets placering kan manuelt tilpasses på kortet. Bevæg dig rundt på kortet ved at trække i det med én finger. Derudover kan usikkerheden for fundets placering manuelt ændres. Dette gøres ved at zoome ind og ud på kortet ved at trække i kortet med to fingre. Cirklen omkring dit fund har en fast størrelse, så usikkerheden på placeringen bliver mindre, jo mere du zoomer ind. Tryk på det grønne flueben, når den rigtige placering er opnået med lavest mulig usikkerhed.

Find tilbage til enhedens eller billedets placering
Har man manuelt rykket på kortet, men vil tilbage til enhedsplaceringen, trykker man på den mørkeblå knap med en pil. Vil man tilbage til billedets placering, trykker man på den lyseblå knap med to pile i en cirkel.

Fundapp3
Fundapp4

 

Trin 4: Hvornår fandt du det?

Har man knyttet et billede til fundet, vil dato og tid for, hvor og hvornår billedet blev taget, anvendes. Har man ikke knyttet et billede, vil dags dato og tidspunkt anvende. Dato og tid kan altid ændres manuelt.

Fundapp5

 

Trin 5: Er alt korrekt?

Her kan du gennemse de informationer du angav i trin 1-4. Derudover kan du tilføje en beskrivelse af fundet samt yderligere oplysninger (eks. antal, køn mm.).

Når alt er som det skal være, indsender du fundet ved at trykke på "Indsend dit fund nu". Har du dårlig forbindelse, vil fundet blive sendt ind, når du igen har forbindelse. Indtil da, vil fundet ligge "i kø" som afventende fund (læs mere om det her).

Fundapp6
Fundapp7

 

 Fundet er indsendt

Når du har indsendt dit fund, får du en bekræftelse. Dit fund er nu offentligt på Arter, hvor andre brugere og eksperter skal til at validere det. Du kan herfra vælge at se dit fund, indsende et nyt fund eller gå til forsiden. 

Fundapp8