Sidst opdateret d. 1. marts 2024

Guide: Sådan fotograferer du en bi

Bliv klogere på, hvordan du fanger de vigtige kendetegn hos bier og forstør chancerne for at få artsbestemt dit fund

Bier er små, og det kan nogle gange være svært overhovedet at gennemskue, hvad man skal kigge efter, når man skal prøve at se forskel på dem. Claus Bach, som er bruger på Arter og naturfotograf i sin fritid, har hjulpet Arter med at lave denne fotoguide til særligt bier, som gør det meget nemmere for både dig og andre at artsbestemme dem ud fra billeder. 

Gå tæt på og få øje på forskellene

På trods af de trange kår, naturen har i Danmark, har vi faktisk 296 forskellige vilde biarter - mange af dem er dog i tilbagegang og flere har man ikke set i årevis. Det er derfor vigtigt som aldrig før at få dem registreret, kortlagt og dokumenteret.

På afstand kan det godt se ud som om de alle sammen ligner hinanden, men ser man nærmere på dem, så kan man lige pludseligt opdage store forskelle! Når man opdager en bi, er det derfor vigtigt, at man kommer tæt på og prøver at dokumentere biens forskellige kendetegn.

Se på Claus Bachs guide, hvilke kendetegn man skal prøve at fange billeder af, når du spotter en bi:

Fotoguide Til Bier II Screenshot

 

OBS: Husk at kreditere Claus Bach, hvis I bruger den i andre, offentlige sammenhænge.

Klar til næste skridt? Lær, hvordan du nøgler dit fund

Når man indsender fund på Arter, skal man ikke nødvendigvis selv kunne kende arten på forhånd, men man kan mangedoble sine chancer for at få arten korrekt bestemt af eksperter, hvis man har styr på, hvad der skal være synligt på billederne. Hvis man har lyst til selv at komme artsbestemmelsen nærmere, er der flere muligheder.

Den svenske pendant til Arter, SLU Artdatabanken, har lavet yderst gode online nøgler til blandt andet bier. De viser med fotos og pile, der viser hvilke kendetegn du skal kigge efter. Der er stort overlap mellem de danske og svenske bier, så der er gode chancer for at ramme rigtigt:  

 

Om Claus Bach

For Claus Bach startede naturfortografien under coronanedlukningen, hvor han købte et brugt kamera og begyndte at tage billeder i sin have i pauserne mellem de endeløse online-møder. "Det er fascinerende, at man med forholdsvis enkelt udstyr kan opleve dyr og planter på en helt anden måde," siger han.

Og når man har gode billeder, bliver forskellene mellem arterne pludseligt synlige. Det vakte nysgerrigheden efter at finde ud af, hvilke arter han egentlig havde fundet, og derefter tog det fart. I dag - to år senere - har Claus Bach fundet over 70 forskellige biarter i hans have alene, hvoraf flere kun er blevet observeret få gange før. For at hjælpe andre brugere i gang med at opdage biernes verden, har han derfor lavet guiden til fri brug for alle.

På sin egen hjemmeside har han desuden samlet en liste over online-nøgler og -portaler, som man kan bruge til selv at nøgle sig frem til arten i andre insektgrupper.

 

Beslægtede emner