Skrevet d.: 19. januar 2024

Dit bidrag gør en forskel: Validér fund og bliv samtidig bedre til at kende arter!

Skrevet af: Arter

Har du lyst til at prøve kræfter med artsbestemmelse og validering af fund? Så er det bare om at give det et skud, for det giver rigtig god mening. Det er nemlig en rigtig vigtig del af kortlægningen, at fund også bliver kvalitetssikret - og jo flere der vil og kan hjælpe, desto bedre! Fund bliver desuden først delt med GBIF, når de er valideret.

Sådan kan du bidrage:

  • Tag de letgenkendelige arter. Hvis du kan genkende en rødhals, en hare, en dagpåfugleøje, så se, om der er fund, du kan være med til at stemme igennem. På den måde giver du eksperterne mulighed for at koncentrere sig om de fund, der er sværere at bestemme.
  • Træn dine nøglefærdigheder på de arter, du interesserer dig for. Interesserer du dig for en helt særlig slægt eller art og ligger inde med en nøglebog, så kan du bruge ikke-validerede fund på Arter til at træne dine nøglekundskaber. Måske er der en kommende artsekspert gemt i netop dig!

På Arter ligger der i øvrigt gratis nøgler og miniguides for: 

Online nøgler: 

Fem korte om validering

1) Tjek altid placering og dato på fund, før du stemmer

2) Begrund dit nye forslag, så kan andre følge dit ræsonnement og finderne lærer, hvad de skal kigge efter!

3) Bestem til lavest mulige taxon, dvs. fund, som er svære at validere ud fra fotosene, kan bestemmes til slægtsniveau eller højere. Hvis det eneste, man med sikkerhed kan konkludere er, at det er en flagermus, så skal fundet valideres til ordenen ’Flagermus’, som indeholder alle flagermusarterne i Danmark. J 

4) Du må godt springe fund over. Stem kun på forslag, hvis du er sikker.

5) Saml personlige point. Når du foreslår en ny art på fundet og fundet bliver valideret, samler du personlige point, så du med tiden kan stemme med flere point! Læs mere om personlige point.

Læs mere om, hvordan du validerer.

Fotos: Jesper Michael Møller (tv.) og Michael Winther (th.), hvor nogle af forskellene mellem grøn guldbasse og kobberguldbasse kan ses.