Sidst opdateret d. 2. november 2022

Validering af andres fund

Hjælp med at artsbestemme andres fund

Hjælp Arter og andre brugere med at validere andres fund.  

Det er vigtigt at hjælpe med valideringen, så fundene kan anses som pålidelige og kvalitetssikrede data, der kan bruges i naturforvaltningen mv. 

 1. I venstre sidemenu kan du klikke på “Bestem art”. På “Min side” kan du gå direkte ind på et fund, der mangler validering ved at trykke på fundet eller gå ind på “Bestem art”-hovedsiden via “Se flere”.   

  Valider1


  Her ser du en oversigt over de fund, du kan være med til at artsbestemme. Du kan filtrere i fundene, hvis du f.eks. vil finde den artsgruppe, du ved mest om.  

 2. Klik på et fund. Under fundets billede kan du se det/de artsforslag, der er foreslået til fundet. Er du enig i et artsforslag, trykker du på “Jeg er enig i artsbestemmelsen”, og fundet får dermed flere point. 

  Valider3  Her kan du også se fundets nuværende point, og du kan foreslå en ny art (eller slægt, familie, orden osv.), hvis du ikke er enig i de nuværende artsforslag. 
   

  Valider4

Der findes tre valideringsstatusser: 

 1. Sandsynlighedsvalideret: tildeles når et artsforslag har opnået ≥7 point, ud fra informationer om geografi, fænologi og genkendelighed.  
 2. Fællesskabsvalideret: tildeles når et artsforslag har opnået ≥10 point som er tildelt af minimum to brugere. 
 3. Ekspertvalideret: tildeles når en ekspertbruger har angivet, at de er enig med et artsforslag. En artsekspert kan på egen hånd validere et fund. 

Læs mere om valideringsstatusser og valideringstyper i vejledningen Valideringsstatus - værd at vide .