Sidst opdateret d. 12. oktober 2022

Her finder du gode råd, hvis du er ny bruger

Arter er et nationalt fællesskab af naturinteresserede. Arter favner alle naturbrugere, fra de der går tur med hunden og ser en ny plante, over naturforeninger, kommunale og statslige biologer og til forskere på de danske og udenlandske universiteter.

Hvad er Arter?

Arter er et nationalt fællesskab af naturinteresserede. Arter favner alle naturbrugere, fra de der går tur med hunden og ser en ny plante, over naturforeninger, kommunale og statslige biologer og til forskere på de danske og udenlandske universiteter.

For at favne så bredt har Arter mange funktioner og kan virke uoverskuelig ved første øjekast. Men bare forsøg dig frem, det er helt ufarligt, og de mere erfarne brugere og personalet bag Arter vil altid gerne hjælpe. Læs mere om Arter her

Arter fungerer på den måde, at du lægger ét fund ind for hver art, du finder. Det vil sige, at du ikke skal lægge billeder af f.eks. 5 forskellige planter ind som ét fund.

Du kan naturligvis lægge et ny fund ind af den samme art, næste gang du møder den på din vej. 

Arterforside

Kort om Menuerne på Arter

Min side” ses kun hvis man er logget ind som bruger, her kan man se sine egne seneste fund, kommentarer til fund, forslag til bestemmelser og valideringer.

 ”Fund”, her kan man søge i alle fund på Arter. Se mere om fundsøgning her.

Artsbogen”, her kan man søge i alle danske arter, finde oplysninger om arterne og deres udbredelse i Danmark. Se mere om Artsbogen her.

Bestem art”, her kan man hjælpe andre brugere med at bestemme eller stemme på deres fund. Bemærk, at du IKKE kan se dine egne fund under "Bestem art".
Se mere om artsforslag og stemmer her (kun for oprettede brugere).

Fællesskaber”, her kan man finde aktiviteter og naturforeninger. Se mere om fællesskaber generelt her.

Nyt fund”, her kan du lægge dine egne fund i. Jo flere oplysninger du sætte på dit fund, jo mere betydning vil dit fund have for de der undersøger den danske biodiversitet. Det er også her, at du kan oprette en tur med flere fund. 
Se mere om Nyt fund og Ture her (kun for oprettede brugere).
Læs mere om ture her.

Arterminside (1)


Do’s and don’ts

Læg kun fund ind ét sted
Arter deler og modtager fund via GBIF, derfor er det vigtigt at du kun indtaster dine fund ét sted.
Hvis du allerede lægger dine svampefund på Svampeatlas eller dine fuglefund på DOF, skal du ikke også indtaste dem på Arter.

Foto skal følge fund
Når man taster et fund ind i Arter, kan det være en god ide at tilføje et foto - det gør det lettere for de øvrige brugere at stemme på fundet. MEN det er vigtigt, at fund og foto følges ad, det er derfor en dårlig ide at bruge et tidligere foto til at dokumentere et fund. Dette gælder naturligvis også fotos fundet på nettet - det er strengt ulovligt at bruge fremmede fotos, som man ikke har adkomst til.

Sletning af fund
Når man har lavet et nyt fund, er det vigtigt at kontrollere indholdet, inden man trykker ”send”. Dog kan et fejlindsendt fund slettes inden for de første 48 timer. Du kan læse mere om sletning af fund på denne side.

Når de 48 timer er gået, kan du ikke længere selv slette fundet. I stedet skal du kontakte Arter via denne kontaktformular til Danmarks Miljøportal. Husk at oplyse fundnummeret eller at sende et link til fundet.

Hvis man har opdaget at man har skrevet forkert art/taxon, kan man – også efter 48 timer – ændre artsforslag, ved at bruge funktionen ”foreslå ny art” – også på egne fund.

Hvor kan du få mere hjælp?

På denne side finder du svar på de mest generelle spørgsmål og problemstillinger. Hvis du  ikke kan finde den nødvendige hjælp der,  kan du læse mere om hvordan du kontakter Arter her.