Sidst opdateret d. 24. april 2024

Gode råd til dig, der er ny bruger på Arter

Er du ny på Arter, får du her nogle gode råd med på vejen om, hvordan du bruger Arter, og hvor du kan finde hjælp og vejledning til Arter.

Hvad er Arter?

Arter er et nationalt fællesskab af naturinteresserede. Arter favner alle naturbrugere, fra dem der går tur med hunden og ser en ny plante, over naturforeninger, kommunale og statslige biologer til forskere på danske og udenlandske universiteter.

For at favne så bredt har Arter mange funktioner og kan virke uoverskuelig ved første øjekast. Men bare forsøg dig frem, det er helt ufarligt, og de mere erfarne brugere og personalet bag Arter vil altid gerne hjælpe. 

Arter fungerer på den måde, at du lægger ét fund ind for hver art, du finder. Det vil sige, at du ikke skal lægge billeder af f.eks. 5 forskellige planter ind som ét fund. Men du kan naturligvis lægge et ny fund ind af den samme art, næste gang du møder den på din vej. 

Og finder du en art, du bare gerne vil vide, hvad er, kan du også bruge Arters billedgenkendelse uden at indsende et fund til Arter.

Nybruger1

Do’s and don’ts på Arter

Læg kun fund ind ét sted
Arter deler og modtager fund via GBIF, derfor er det vigtigt, at du kun indtaster dine fund ét sted. Hvis du allerede lægger dine svampefund på Svampeatlas eller dine fuglefund på DOF, skal du ikke også indtaste dem på Arter.

Fotos skal følge fund
Når man taster et fund ind i Arter, kan det være en god idé at tilføje et eller flere fotos - det gør det lettere for de øvrige brugere at stemme på fundet. Men det er vigtigt, at fund og fotos følges ad, det er derfor en dårlig idé at bruge et tidligere foto til at dokumentere et fund, du lige har gjort. Dette gælder naturligvis også fotos fundet på nettet: Det er strengt ulovligt at bruge fremmede fotos, som du ikke har adkomst til!

Sletning af fund
Når du har lavet et nyt fund, er det vigtigt, at du kontrollerer indholdet, inden du trykker 'Indsend fund'. Dog kan et fejlindsendt fund slettes inden for de første 7 døgn. Når de 7 døgn er gået, kan du ikke længere selv slette fundet. I stedet skal du kontakte Arters support.

Hvis du derimod har opdaget, at du har skrevet forkert art/taxon, kan du – også efter 7 døgn – ændre artsforslag, ved at bruge funktionen 'Foreslå ny art'.

God kommunikation og adfærd på Arter
Når du færdes på Arter, færdes du blandt andre brugere, og det er derfor vigtigt at have en god kommunikation og adfærd over for hinanden, samt opføre sig hensigtsmæssigt og respektfuldt over for andre brugere. Dette vil hjælpe Arter med at skabe en positiv og givende oplevelse for din og andre brugere. Husk, at skriftsprog er et hårdt sprog, hvor modtageren ikke kan se, hvis du har et glimt i øjet.


Dette og meget andet kan du læse mere om i Arters hjælpeunivers, der indeholder information og grundige vejledninger til de enkelte menuer på Arter. Du finder et udvalg under 'Beslægtede emner' til sidst i denne artikel.

Hjælp og support til Arter

Hvis du får brug for hjælp og support til Arter, mens du udforsker Arter.dk, er der hurtig hjælp at hente i footeren, hvor du også kan finde vejledninger til Arter.

Footer1 2Pix
Footer2


Eller du kan klikke på 'Få hjælp' øverst til højre i topbjælken på Arters webside. Det vil sende dig til forsiden på Arters hjælpeunivers, om.arter.dk.

Nybruger3


Her kan du søge eller navigere rundt i de fem samlinger af  information og vejledninger til Arter samt læse nyt fra Arter.

Uanset hvor du befinder dig i hjælpeuniverset, kan du altid komme tilbage til hjælpeuniversets forside ved at klikke på 'Hjælp og support' i topbjælken.

Vil du tilbage til en side, du lige har besøgt, kan du bruge tilbagepilene i din browser. Den store pil i topbjælken fører dig tilbage til 'Overblik' på Arter.dk

Hjælptilhjælp5

 

Beslægtede emner