Sidst opdateret d. 19. maj 2021

Her finder du gode råd, hvis du er ny bruger

Arter er et nationalt fællesskab af naturinteresserede. Arter favner alle naturbrugere, fra de der går tur med hunden og ser en ny plante, over naturforeninger, kommunale og statslige biologer og til forskere på de danske og udenlandske universiteter.

Hvad er Arter?

Arter er et nationalt fællesskab af naturinteresserede. Arter favner alle naturbrugere, fra de der går tur med hunden og ser en ny plante, over naturforeninger, kommunale og statslige biologer og til forskere på de danske og udenlandske universiteter.

For at favne så bredt har Arter mange funktioner og kan virke uoverskuelig ved første øjekast. Men bare forsøg dig frem, det er helt ufarligt, og de mere erfarne brugere og personalet bag Arter vil altid gerne hjælpe. Læs mere om Arter her

Arter fungerer på den måde, at du lægger ét fund ind for hver art, du finder. Det vil sige, at du ikke skal lægge billeder af f.eks. 5 forskellige planter ind som ét fund.

Du kan naturligvis lægge et ny fund ind af den samme art, næste gang du møder den på din vej. 

Arterforside

Kort om Menuerne på Arter

Min side” ses kun hvis man er logget ind som bruger, her kan man se sine egne seneste fund, kommentarer til fund, forslag til bestemmelser og valideringer.

 ”Fund”, her kan man søge i alle fund på Arter. Se mere om fundsøgning her ---- LINK

Artsbog”, her kan man søge i alle danske arter, finde oplysninger om arterne og deres udbredelse i Danmark. Se mere om Artsbogen her ---- LINK

Bestem art”, her kan man hjælpe andre brugere med at bestemme eller stemme på deres fund. Bemærk, at du IKKE kan se dine egne fund under "Bestem art".
Se mere om artsforslag og stemmer her (kun for oprettede brugere) ---- LINK

Nyt fund”, her kan du lægge dine egne fund i. Jo flere oplysninger du sætte på dit fund, jo mere betydning vil dit fund have for de der undersøger den danske biodiversitet. Ser mere om Nyt fund her (kun for oprettede brugere) ---- LINK

Arterminside (1)


Do’s and don’ts

Læg kun fund ind ét sted

Arter deler og modtager fund via GBIF, derfor er det vigtigt at du kun indtaster dine fund ét sted.
Hvis du allerede lægger dine svampefund på Svampeatlas eller dine fuglefund på DOF, skal du ikke også indtaste dem på Arter.

Foto skal følge fund

Når man taster et fund ind i Arter, kan det være en god ide at tilføje et foto, det gør det lettere for de øvrige brugere at stemme på fundet. MEN det er vigtigt at fund og foto følges ad, det er derfor en dårlig ide at bruge et tidligere foto til at dokumentere et fund. Dette gælder naturligvis også fotos fundet på nettet, det er strengt ulovligt at bruge fremmede fotos som man ikke har adkomst til.


Sletning af fund

Når man har lavet et nyt fund, er det vigtigt at kontrollere indholdet, inden man trykker ”send”. På Arter har vi en politik om at fund ikke kan slettes, det kan man læse mere om her https://arter.s1.umbraco.io/videnbase/introduktion-til-arter/om-sletning-af-fund/

Men der er en karens-periode på 48 timer hvor det er muligt at slette eventuelle fejlagtige fund. Herefter må man kontakte supporten for sletning af fund. Hvis man har opdaget at man har skrevet forkert art/taxon, kan man – også efter 48 timer – ændre artsforslag, ved at bruge funktionen ”foreslå ny art” – også på egne fund.

Hvor kan du få mere hjælp?

Hvis du er kørt fast og ikke kan finde den nødvendige hjælp på Hjælpesiden, så kan du skrive til supporten via blanket