Et nyt råd i regi af Statens Naturhistoriske Museum vil rådgive om brugen af danske navne m.v.
I Danmark kendes omkring 40.000 arter af dyr, planter og svampe m.v. Alle disse har et videnskabeligt navn, der følger reglerne fra de internationale kommissioner for zoologisk og botanisk navngivning.
Rundt regnet halvdelen af danske arter har et dansk navn. Modsat videnskabelige navne er der ingen regler for brugen og opfindelsen af danske navne på danske organismer. Hvem som helst kan finde på nye navne. Om de bider sig fast og vinder hævd er en anden sag.
I et forsøg på at mindske forvirringen om danske navne, er der i 2024 i regi af Statens Naturhistoriske Museum oprettet et såkaldt Taxonråd. Formidlingen af anbefalede navne samt Taxonrådets arbejde vil ske via Arter.
Rådets vigtigste opgave er at arbejde for fælles retningslinjer mht. danske navne, så vi alle, så vidt det er muligt og giver mening, arbejder os hen imod en fælles navneliste, til gavn for entydig kommunikation og til at gøre genkendelse af mindre kendte organismegrupper mere tilgængeligt for personer, der bliver afskrækket af svært forståelige videnskabelige navne.
Det er vigtigt at pointere, at Taxonrådet ikke som udgangspunkt har til opgave at finde på nye navne, men primært at varetage brugen af eksisterende navne, anbefale hvilke navne der skal være gældende, hvor flere er i spil - og ikke mindst vejlede og rådgive eksperter ifm. med ønsker om nye navne.
Det skal også fremhæves, at det måske vigtigste kriterie er hævdprincippet. Har en art et vidt udbredt navn, bør det ikke ændres.
Hovedformålet er, så vidt muligt, at sikre en konsistent og konsekvent brug af danske navne. Til brug for dette arbejde har Taxonrådet udarbejdet et sæt kriterier, ”De ti bud” (se nedenfor), på basis af kriterier fra en række tidligere og eksisterende navneprojekter mv.
I tilfælde hvor der findes eksisterende navneudvalg, som det f.eks. gælder for planter, fugle, svampe og skadelige insekter m.v., vil anbefalingerne fra disse blive fulgt. Det samme gælder som udgangspunkt for navnelister udarbejdet af eksperter.
Det skal også påpeges, at det ikke er et mål at føje danske navne til samtlige danske arter, men at prioritere navne for spektakulære, karakteristiske, forvaltningsrelevante arter etc.
I løbet af 2025 vil Taxonrådets eksistens blive formidlet via en række forskellige kanaler, bl.a. nyhedsbreve på Statens Naturhistoriske Museum og Arter og artikler i diverse naturhistoriske tidsskrifter. Herudover har vi lavet en aftale med Lex.dk om fælles retningslinjer og en artikel om Taxonrådet og danske navne, og på Wikipedia vil vi ligeledes lave et opslag om vores eksistens med en anbefaling om at følge navnene på Arter.
Vi håber I vil hjælpe os med bestræbelserne på at ensrette og strømline brugen af danske navne ved at benytte de navne, som fremgår af Arter.
Danske navne vil være det primære fokus for Taxonrådet. Men også udfordringer omkring videnskabelige navne, arternes klassifikation, dokumentation for nye arter og andre emner med relation til Artsbogen på Arter vil kunne drøftes i Taxonrådet.
Har I ønsker eller kommentarer vedrørende Taxonrådet og dets arbejde eller generelt eller specifikt vedrørende danske navne, bedes I kontakte supporten på Arter. I kan også benytte forum på fællesskabssiden for Taxonrådet på Arter.
Mvh. Taxonrådet
De ti bud
Se en uddybende version af "De ti bud"
|