Hvorfor er så mange udbredelseskort misvisende ?
Du har meget tænkeligt oplevet det – og måske ikke blot en enkelt gang, men gentagne gange:
Du klikker dig vej til kortet over forekomsten for en given art og tager dig til hovedet, da kortet viser en række fund, som ikke burde være der – og omvendt mangler fund, der burde være der.
Du bliver først forvirret, siden frustreret og irriteret. Der er næppe megen trøst at hente i, at vi på Arter har de samme frustrationer, og du vil nok have svært ved at stille dig tilfreds med, at det må forventes at blive bedre med tiden, men blot tilnærmelsesvis perfekt bliver det næppe nogensinde.
Med ca. 50 mio. fund med oprindelse i en lang række datasæt med forskellige kriterier, krav etc., må vi nok se i øjnene, at vi aldrig kommer uden om en vis fejlprocent.
Vi vil anbefale, at du tager et kig på årsagerne nævnt nedenfor, så du i det mindste får en forståelse for, hvor hunden(e) ligger begravet. Tag ligeledes et kig på på "Den perfekte bruger" nederst.
Hvorfor vises mine fund af en bestemt art fra iNaturalist ikke, når Arter importerer fund fra denne database ? Det kan der være mange grunde til. For det første er det kun fund af forskningskvalitet, der overføres til Arter. En anden grund kan være, at en art på iNaturalist optræder under et andet navn på Arter. Hvis dette navn ikke findes på Arter, skal der foretages en manuel kobling. Dette kan tage noget tid, og selv når det er gjort, kan der gå yderligere noget tid, da datasættet ikke synkroniseres dagligt. For en uddybning af disse samt andre årsager - se nedenfor.
Kortene på Arter viser som udgangspunkt samtlige fund fra såvel Arter som fra en række eksterne datasæt.
Såvel omfanget som ”lødigheden” af de enkelte datasæt varierer imidlertid meget, og fejl og mangler er talrige. Vi vil derfor opfordre brugere af Arter til at til- og fravælge datasæt med et kritisk blik.
Det er dog på sin plads at pointere, at der ikke er 100% garanti for korrekthed af fund, blot fordi de f.eks. er publiceret i et anerkendt tidsskrift.
Fejlangivne/fejlbestemte fund meldt ind direkte via Arter har vi mulighed for at ændre og slette. Fund fra eksterne datasæt kan vi derimod ikke umiddelbart gøre noget ved. Det anbefales derfor at gå direkte til kilden for at få ændret fund. Der er dog planer om en feature, hvor fejlangivne/fejlbestemte fund kan flages og dermed udelukkes fra søgninger på Arter.
Det er vigtigt at påpege, at et kort over en arts fund på Arter langt fra nødvendigvis afspejler dennes reelle udbredelse. For det første skal man selvfølgelig sikre sig, at man har tilpasset søgningen med de rette filtre. For det andet er det naturligvis meget langt fra alle kendte danske fund, der er implementeret på Arter (meget forskelligt fra artsgruppe til artsgruppe). For det tredje er der masser angivelser af fund, der er fejlbehæftede af den ene eller anden grund.
Summa summarum...
Hvis man skal bruge data til forskning, skolearbejde eller lignende, bør man derfor gøre sig klart, at fundangivelserne på Arter skal tages med en række forbehold.
Eksempler på årsager til mangelfulde eller fejlbehæftede visninger gives nedenfor.
Blåtoppet kohvedes forekomst i Danmark i følge Arter (pr. 16-11-2022). Samtlige forekomster i Jylland og på Fyn stammer fra eksterne datasæt, men er med al sandsynlighed fejlangivne. Et sandsynligt scenarie (for i det mindste nogen af fundene) er, at der er "ramt ved siden af" ved indtastningen af fundet, så blåtoppet kohvede ved en fejl er valgt ved indtastning i stedet for blåtop.
Kort over fund fra Bugbase (sommerfugle-datasæt). De markerede fund skyldes næppe en reel forekomst på havet, men derimod, at fundene angives i 10x10 km2 kvadrater med centrum i kvadratet (bemærk at fundene ligger på rad og række). Lignende tilfælde kan føre til andre pudsige forekomster såsom torsk på land.
God fornøjelse