Når du indsender et fund til Arter, er det vigtigt, at du ikke også registrerer fundet i en af de databaser, Arter udveksler data med. Læs her hvorfor.
GBIF – Global Biodiversity Information Facility – er en multinational infrastruktur, der har som mål at gøre al verdens information om biodiversitet frit tilgængelig for søgning og analyse via internettet. DanBIF er den danske del af GBIF.
Nogle af de databaser, der udveksler fund med GBIF, og som derfor også optræder på Arter, er:
Når du lægger fund i Arter, er det vigtigt, at du ikke også registrerer dine fund i en anden database. Så vil der nemlig ske det, at dit fund fejlagtigt bliver registreret to gange.
Datasættene på Arter er forskellige, både ved at nogle af dem er aktive/”levende” data, som løbende opdateres med nye data, og nogle af dem er inaktive/”døde”, som indlæses én gang for alle og ikke opdateres.
Derudover bør man som bruger være opmærksom på, hvordan data vises, f.eks. på kort. Nogle datasæt er baseret på atlasundersøgelser, som er udført i kvadrater på 10 x 10 km2, andre med georeferering (nøjagtigt position).
Data, der er georefererede, kan desuden være med meget stor usikkerhed, nogle gange op til 10 kilometers usikkerhed.
Der kan også være ældre data, som ikke har nøjagtig dato, de kan være registeret blot på år eller år/måned.
Det drejer sig bl.a. om ældre museumsfund. Der vil fundene i Arter være vist med datoen for den første dag i året eller måneden.
Hvis man skal bruge data til forskning, skolearbejde eller lignende, bør man derfor gøre sig klart, at data er forskellige og undersøge, hvad det kan betyde for den undersøgelse, man er i gang med.
Hvis man selv er bruger i et af de andre systemer, som leverer data til GBIF og dermed Arter, er det helt naturligtig for mange at gå ind på Arter og lede efter sine egne fund. Og nogle gange kan man ikke finde dem eller ikke finde dem alle.
Det kan have flere årsager:
Ved at bruge 'Avancerede filtre' på Fund er det muligt at vælge, hvilke datasæt du ønsker at se fund fra. Det er muligt at vælge flere forskellige datasæt på samme tid ved at klikke på kategorioverskriften.
Hvis du har brug for at se, hvornår og med hvilket resultat et datasæt er blevet indlæst i GBIF, kan du fra brugermenuen vælge ‘Datasæt status’.
Oversigten viser status på alle datasæt, som udstilles på Arter. Nogle datasæt er ”aktive” datasæt, der opdateres jævnligt. Andre er de såkaldt ”døde” datasæt, der ikke bliver opdateret.
For hvert datasæt kan man i oversigten se:
Hvis man vælger et enkelt datasæt i oversigten, kan man desuden se:
Denne funktion kan med fordel bruges, når det er vigtigt for dig som bruger at se, at et datasæt er komplet og fuldt synkroniseret. Eller hvis du undrer dig over, at nogle fund fra eksterne datasæt “mangler”.